Nu hoppar AstraZeneca på tåget med piller mot fetma och övervikt

Barrons rapporterar att även AstraZeneca ger sig in i kampen om de överviktiga och tjocka patienterna.

AstraZeneca (AZN) meddelade förra veckan en licensaffär med ett kinesiskt bioteknikföretag för ett viktminskningspiller som fortfarande är i tidiga testfaser. Investerare har blivit entusiastiska över möjligheten till försäljningsrekord från den nya klassen av viktminskningsläkemedel från Novo Nordisk (NVO) och Eli Lilly (LLY), vilket har gjort båda företagen till några av de mest värdefulla inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Men medan dessa företag och några få andra redan har en betydande försprång framför AstraZeneca på viktminskningsmarknaden säger AstraZenecas VD Pascal Soriot att det fortfarande finns gott om utrymme för deras piller.

Under en presskonferens på företagets kontor i New York i fredags sa Soriot att han ser möjligheter att rikta sig till överviktiga vuxna som söker en liten viktminskning, men inte de dramatiska viktnedgångar som erbjuds av nuvarande injicerbara preparat.

”Den enorma marknaden handlar egentligen inte om fetma, den handlar om vikthantering”, sa Soriot. ”Så en av nyckelfaktorerna för oss är att ha ett medel som kommer att rikta sig till dessa människor och hjälpa dem att gå ner lite i vikt.”

AstraZenecas tillkännagivande kom dagen efter att Lilly fick godkännande från den amerikanska livsmedels- och läkemedelsförvaltningen (FDA) för sin viktminskningsinjektion Zepbound, och strax före förväntade data från fas 2b för Pfizers (PFE) viktminskningspiller danuglipron. Lilly testar sitt viktminskningspiller, orforglipron, i en fas 3-studie, och Novo har redan positiva data från fas 3 för en högdosversion av sitt viktminskningspiller Rybelsus och planerar att begära FDA-godkännande i år.

Även om AstraZeneca är sent ute till festen har entusiasmen för potentialen hos viktminskningsbehandlingar aldrig varit större. Novo tillkännagav på lördagen fullständiga data från en stor studie av sin viktminskningsinjektion Wegovy, som visade att läkemedlet signifikant minskade riskerna för hjärtattacker och stroke. Studien bidrar till att fastställa bredare hälsofördelar för läkemedelsklassen, vilket kommer att vara avgörande för att säkra omfattande försäkringsbolags täckning av medicinerna.

AstraZeneca har varit ett av de få globala bioteknikföretagen som fortsatt att ha stöd från Wall Streets analytiker i år, tillsammans med Lilly och Novo. Företagets amerikanska depositionskvitton är ned 6,2% för året, men 25 av de 29 analytiker som täcker aktien enligt FactSet betygssätter den som Köp eller Övervikt. En stor del av analytikernas entusiasm fokuserar på företagets cancerläkemedel, inklusive bröstcancerbehandlingen Enhertu och ett experimentellt cancerläkemedel som kallas datopotamab deruxtecan.

Det nyligen licensierade viktminskningspillret, känt som ECC5004, kommer att testas som behandling för fetma och relaterade tillstånd i kombination med andra läkemedel som redan finns i AstraZenecas pipeline, enligt Soriot. Men Soriot betonade möjligheten med vikthantering för ett mindre effektivt, billigare och lättare att tolerera piller för patienter som är överviktiga men inte feta.

”Alla fokuserar på fetma, och alla säger 25%”, säger Soriot och syftar på den procentuella viktnedgången som uppnåtts av en tredjedel av patienterna som behandlats med Lillys Zepbound i en studie. ”Men om din idealvikt är 75 kilo och du väger 85 kilo, behöver du gå ner i vikt, särskilt när du blir äldre. Men du behöver inte 25% viktnedgång.”

AstraZeneca är långt ifrån det enda företag som siktar på denna marknad med ett piller, men Soriot sa att hans företags läkemedel har fördelar. Han påpekade att Pfizers piller under utveckling för närvarande måste tas två gånger om dagen, vilket kan vara en nackdel. (Pfizer säger att de arbetar på en version som tas en gång om dagen.) Han sa att Novos semaglutid måste ges i högre doser på grund av dess kemiska sammansättning, vilket gör det dyrare att producera.

”En av de attraktioner vi har för detta orala medel är en låg kostnad för tillverkningen som kommer att democratize användningen av denna produkt”, säger han. Kostnaden för tillverkningen är lägre för ECC5004, sa han, eftersom läkemedlets kemi är relativt enkel.

Även med den förväntade konkurrensen sa Soriot att marknaden var tillräckligt stor för många aktörer. ”Det finns utrymme för flera produkter”, sa han. ”Vi säger inte att vi har en produkt som vi lanserar imorgon. Vi är i början av en resa.”

AstraZenecas CFO, Aradhana Sarin, sa att företaget planerade att testa läkemedlets kardiovaskulära fördelar på lång sikt, utöver att genomföra viktminskningstest. ”Det handlar inte bara om viktnedgång, det är faktiskt de kardiovaskulära resultaten som vi tittar på”, sa Sarin.

AstraZeneca betalade 185 miljoner dollar i förskott till det Shanghai-baserade Eccogene för globala rättigheter att utveckla och kommersialisera ECC5004 utanför Kina och delade rättigheterna inom Kina. Eccogene är berättigad till ytterligare betalningar på upp till 1,8 miljarder dollar. ECC5004 testas för närvarande i en pågående fas 1-studie i USA.

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *