Investeringar 2023: Hur investerar man i staflation? Vilka sektorer går bra i stagflation?

Saxo Strats nya prognos är en lätt stagflation i USA, vilket innebär en period med högre inflation än vad inflationsswappar prissätter samtidigt som arbetslösheten ökar och den verkliga BNP-tillväxten förblir låg.

Stagflation påverkade kort globala ekonomin under 2022 på grund av den globala utbudsstörningen från Covid-pandemin, överdrivna finans- och penningpolitiska åtgärder samt till sist kriget i Ukraina.

Baserat på den begränsade historiken med stagflation är Saxos bästa gissning att defensiva sektorer som hälsovård, konsumentvaror, utilities och energi kommer att prestera bättre än alla andra sektorer. Framför allt skall man undvika tillväxtaktier.

image
De sektorer som presterar bäst under Stagflation enligt Saxo.

Exempel på hälsovårdsaktier är Novo Nordisk och Eli Lilly. Det finns även många andra, som till exempel Pfizer eller AstraZeneca (Investors portfölj består till 11 % av AstraZeneca).

Exempel på consumer staples är Walmart, P&G, Coca Cola och L’Oreal.

Typiska utilities aktier är till exempel Eon eller Iberdrola.

Andra aktörer rekommenderar guld som den bästa investeringen under stagflation. Ett populärt guldbolag att investera i är till exempel Agnico Eagle.

Newsdirect tipsar om investeringar i bland annat guld under stagflation. Se 4 best investment strategies during stagflation.

Det är bäst att prata med en finansiell rådgivare för att säkerställa att du gör de bästa valen för dina investeringsstrategier. Du kan omfördela dina tillgångar till några standardområden som inte är lika benägna att påverkas av stagflation för att upprätthålla portföljens värde.

Det är också viktigt att komma ihåg att perioden av stagflation inte kommer att vara för evigt och att dina investeringar bör ta hänsyn till både långsiktig och kortsiktig tidshorisont.

De 4 bästa investeringarna för stagflation:

#4 Värdeaktier Värdeaktier är ett sätt att skydda sig för när marknaden återhämtar sig. Aktier som för närvarande är på marknaden till förmånliga priser kan ge avkastning när recessionen är över.

Dock bär värdeaktier samma risker som alla andra aktier; du spekulerar om framtida framgång. Dessutom kan det som verkar vara en undervärderad aktie visa sig vara aktiens faktiska värde och ge dig ingen avkastning. Som en investeringsstrategi för stagflation bär denna alternativet den högsta risken.

#3 Fastigheter Oavsett ekonomin behöver människor fortfarande boende. Fastighetsvärden tenderar att röra sig med inflationen och ibland är hypotekslåneräntor och bostadspriser lägre under en recession, vilket gör dem lättare att köpa. Fastighetsvärden har potential att öka i framtiden, och du kommer inte ha lika mycket konkurrens från potentiella hemköpare eftersom mångas köpkraft kommer att fokuseras på att köpa nödvändigheter.

Trots detta innebär fastighetsinvesteringar risker, eftersom de är tidskrävande och utsatta för beskattning, transaktionsavgifter och underhåll. Inkomst från fastigheter är heller inte garanterad och kan påverkas av lokala hyresregler.

#2 Råvaror Råvaror tenderar att inte följa den trend som aktier gör under en recession och är därmed ett sätt att undvika de effekter som du kan uppleva med normala marknadsförhållanden. Råvaror tenderar också att prestera bra under recessioner. Råvaror kan vara volatila och medan de utgör ett utmärkt område att omfördela en del av dina tillgångar till, bör de inte ses som en universalmedicin mot recessionen och måste hanteras noggrant.

#1 Guld och andra ädelmetaller Även om de traditionellt rekommenderas som en liten del av din portfölj, kan guld och andra ädelmetaller spela en större roll i din investeringsstrategi vid stagflation.

Resten av denna artikel kommer att fokusera på investeringar i ädelmetaller (särskilt guld) och deras avgörande roll i din pensionsportfölj.

Varför är Guld det Mest Rekommenderade Alternativet vid Investeringar under Stagflation? Guld nämns ofta som det bästa valet för smarta investeringar under stagflation. Medan dess värde ibland övervärderas, finns det en viss sanning bakom hypen. Värdet av guld och andra ädelmetaller tenderar att förbli stabilt i ljuset av de flesta andra finansiella osäkerheter.

Guld har till exempel ökat i värde under det senaste decenniet och förväntas fortsätta klättra. Guldets värde är mer än bara en skinande metall som symboliserar rikedom – det har många värdefulla användningsområden inom industrin.

Detta gäller också för andra ädelmetaller som vanligtvis övervägs tillsammans med guld, såsom silver, platina och palladium. På så sätt erbjuder de några av fördelarna med råvaror utan den medföljande volatiliteten.

Det finns dock en ännu bättre anledning att investera i guld och andra ädelmetaller under stagflation. Medan varje recession är unik, tenderar ädelmetaller, särskilt guld och palladium, att prestera särskilt bra när dollarn är svag.

Under 1980, när inflationen nådde sin höjdpunkt, steg guld till nästan 700 dollar per uns, upp från cirka 200 dollar per uns året innan. När inflationen sedan sjönk igen, sjönk även värdet på guld, men till en genomsnittlig nivå på 400 dollar per uns.

Det är viktigt att komma ihåg att alla investeringar innebär risker och det är viktigt att göra en noggrann analys av företaget och dess bransch innan man investerar.

Lycka till med dina investeringar!

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *