Investeringar 2023: Saudiarabien utmanar Kinas dominans med en gruvaffär på $2,6 Miljarder

Bloomberg via the Mining Weekly rapporterar om en affär värd 2,6 miljarder dollar som tillkännagavs förra veckan har lagt grunden för en potentiellt banbrytande förändring i landskapet för investeringar inom metall- och gruvsektorn: Saudiarabiens inträde som en avgörande aktör.

En överenskommelse med Vale SA ger kungadömet en 10-procentig andel i en av världens avgörande leverantörer av nickel och koppar – viktiga metaller som behövs för klimatomställningen. Man har också haft samtal med andra aktörer, inklusive med Barrick Gold Corp. om att investera i en stor koppargruva i Pakistan. Exekutiva chefer vid ledande gruvbolag sa privat att värdet av förra veckans affär tydligt visade att saudierna är redo att spendera pengar.

Denna rörelse sker samtidigt som frågan om vem som kontrollerar de råvaror som behövs för att både upprätthålla och avkolonisera världens ekonomier har blivit en global het punkt och har stigit högt upp på agendorna i USA och Europa.

Under många år har Kina varit den dominerande köparen och en nyckelkälla till finansiering, då landet sökte säkra tillgång för sin snabba industrialisering. Men i takt med att spänningarna med väst har ökat, står nu gruvindustrin inför ökat tryck att leta efter alternativa källor.

Saudiarabien söker att ta minoritetsandelar i globala gruvtillgångar som över tid kommer att hjälpa till att ge tillgång till strategiska mineraler. Landet söker också att bygga en metallförädlingsindustri som i sin tur kan göra det mer attraktivt för internationella gruvbolag att utnyttja dess mineraltillgångar – en central pelare i Saudiarabiens ansträngningar att diversifiera ekonomin bortom olja.

Kungadömet har investerat kraftigt i industri- och finansiella tillgångar och har till och med vänt upp och ned på sportvärlden genom i princip att köpa upp professionell golf och ge sig in i fotboll. Dock är affären med Vale som tillkännagavs förra veckan dess första stora intåg i gruvsektorn. Manara Minerals, ett nytt företag mellan kungadömets suveräna fond och statliga gruvbolag, kommer att få en andel i Vales verksamhet inom basmetaller, vilket ger Saudiarabien ett intresse i gruvor från Indonesien till Kanada som producerar koppar, nickel och andra industriella metaller.

För västerländska producenter erbjuder kungadömet tillgång till djupa kapitalresurser, vilket är attraktivt när kinesiska medel blir mindre politiskt acceptabla, men också eftersom vissa institutionella investerare har blivit mindre bekväma med gruvdrift på grund av miljöbekymmer.

Investorer från regionen – Qatar är redan en stor backare av Glencore Plc – kommer nu sannolikt att bli en av de viktigaste finansiärerna för den kapitalhungriga sektorn, enligt den seriemässige gruvbyggaren Robert Friedland, som de senaste åren har utvecklat en av världens största kopparverksamheter i Demokratiska republiken Kongo, med hjälp av kinesiska medel.

”Nu kommer förmodligen den största källan till kapital för gruvindustrin att komma från Mellanöstern,” sa han i en intervju förra månaden.

Men Saudiarabien erbjuder något mer än bara kontanter: politiskt stöd för företag som vill expandera till den muslimska världen när avlagringarna i mer traditionella jurisdiktioner sinar.

Kanadas Barrick har diskuterat med Public Investment Fund om en potentiell andel i sitt kopparprojekt Reko Diq i Pakistan, som är en relativt orörd front för den internationella gruvindustrin, enligt personer som är förtrogna med ärendet. Att få med saudierna ombord skulle inte bara underlätta Barricks finansieringsbörda, utan också introducera en partner med betydande politiskt inflytande i Pakistan, säger personerna.

Talespersoner för PIF och Barrick kommenterade inte.

Saudiarabiens djupa fickor kan också presentera vissa utmaningar för de största producenterna som letar efter sina egna affärer. Ivriga att få mer exponering mot koppar och nickel har gruvbolag börjat skriva de största checkarna på över ett decennium. BHP Group och Rio Tinto Group – de två största – har precis avslutat multibiljardaffärer för att växa inom koppar, medan Glencore Plc försökte köpa Teck Resources Ltd.

Under många år har de stora producenterna ständigt blivit överträffade av kinesiska företag när det gäller att köpa gruvor. Kinas statliga metall- och gruvföretag har varit villiga att betala värderingar som västerländska företag helt enkelt inte kunde matcha. Saudiarabien verkar nu vara berett att göra samma sak och potentiellt sätta vissa affärer bortom räckhåll för den traditionella köparna inom branschen.

Exekutiva chefer vid två av de största gruvbolagen, som under många år har utvärderat tillgångar inom basmetaller som de som ägs av Vale, sa privat att de var förvånade över prislappen i förra veckans affär, som värderade enheten till 26 miljarder dollar (RBC Capital Markets sa att den var värd cirka 21 miljarder dollar, medan BMO Capital Markets sa att den var högre än marknadens förväntningar.)


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *