Novo Nordisk och Eli Lilly rusar efter Novos studie som visar minskad risk för hjärtinfarkt och stroke

Så kom resultatet av Novo Nordisks Select studie. Både Novo och Lilly rusar på börsen.

Novo Nordisk har meddelat de huvudsakliga resultaten från SELECT-studien om kardiovaskulära utfall. I denna dubbelblinda studie jämfördes subkutan en gång i veckan-administrering av semaglutid 2,4 mg med placebo som ett komplement till standardvård för förebyggande av allvarliga kardiovaskulära händelser (MACEs) under en period på upp till fem år. Studien inkluderade 17 604 vuxna över 45 år med övervikt eller fetma samt etablerad hjärt-kärlsjukdom (CVD) utan tidigare diabetes.

Studien uppnådde sitt primära mål genom att visa en statistiskt signifikant och överlägsen minskning av MACE med 20% för dem som behandlades med semaglutid 2,4 mg jämfört med placebo. Det primära utfallsresultatet för studien definierades som den sammansatta händelsen av första förekomsten av MACE, som inkluderade kardiovaskulär död, icke-dödlig hjärtinfarkt eller icke-dödlig stroke. Alla tre delar av det primära utfallsresultatet bidrog till den överlägsna MACE-minskningen som visades av semaglutid 2,4 mg. Totalt inträffade 1 270 första MACE-händelser.

I studien verkade semaglutid 2,4 mg ha en säker och väl tolererad profil i linje med tidigare semaglutid 2,4 mg-studier.

Novo Nordisk förväntar sig att ansöka om regulatorisk godkännande av en indikationsutvidgning för semaglutid 2,4 mg (Wegovy®) i USA och EU under 2023. De detaljerade resultaten från SELECT kommer att presenteras vid en vetenskaplig konferens senare under 2023.

SELECT-studien var en randomiserad, dubbelblind, parallellgruppsstudie med placebokontroll, designad för att utvärdera effekten av semaglutid 2,4 mg jämfört med placebo som ett komplement till standardvård för förebyggande av MACE hos personer med etablerad CVD och övervikt eller fetma utan tidigare diabetes. Studien inkluderade 17 604 vuxna och genomfördes i 41 länder vid över 800 undersökningsplatser. Studien startade 2018.

Wegovy® (veckovis subkutan semaglutid 2,4 mg) är en GLP-1-receptoragonist indikerad som ett komplement till en reducerad kaloridiet och ökad fysisk aktivitet för kronisk vikthantering hos vuxna med en BMI på 30 kg/m2 eller högre (fetma), vuxna med en BMI på 27 kg/m2 eller högre (övervikt) i närvaro av minst en viktbaserad samtidig sjukdom samt pediatriska patienter från 12 års ålder med en inledande BMI på den 95:e percentilen eller högre för ålder och kön (fetma). Wegovy® är lanserat i USA, Danmark, Norge och Tyskland.

Novo Nordisk är ett ledande globalt hälsovårdsföretag, grundat 1923 och med huvudkontor i Danmark. Företagets syfte är att driva förändring för att besegra diabetes och andra allvarliga kroniska sjukdomar som fetma och sällsynta blod- och endokrina sjukdomar. De gör detta genom att vara banbrytande inom vetenskapliga genombrott, utöka tillgången till sina läkemedel och arbeta för att förebygga och slutligen bota sjukdomar. Novo Nordisk har cirka 57 100 anställda i 80 länder och marknadsför sina produkter i ungefär 170 länder. Novo Nordisks B-aktier är listade på Nasdaq Copenhagen (Novo-B), och dess ADR:er är listade på New York Stock Exchange (NVO). För mer information, besök novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn och YouTube.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *