Investeringar 2023: Är det Bayer som kommer att lyckas behandla Parkinson?

Bayers dotterbolag BlueRock har blivit det första företaget att rapportera inledande framgångar i behandlingen av Parkinsons sjukdom hos människor med hjälp av experimentell stamcellsterapi, meddelade läkemedelsföretaget på onsdagen.

Sökandet efter behandlingar mot Parkinsons sjukdom har haft många motgångar under årtionden.

Ett år in i ett Fas 1 försök med 12 frivilliga rapporterar Bayer patienter accepterar Bluerock’s behandling och att de transplanterade cellerna växer som de skall i patienternas hjärnor.

Detta har uppmuntrat företaget att fortsätta testningen på människor i en fas 2 studie. Patientrekrytering förväntas ske under första halvan av 2024.

Ett flertal forskningsprojekt runt om i världen har nyligen fokuserat på att transplantera modifierade celler för att återställa ett område i hjärnan som normalt producerar dopamin, bland annat vid Storbritanniens Cambridge University, Sydkoreas Bundang CHA Hospital, International Stem Cell Corps (ISCO.PK) Cyto Therapeutics i Australien, Kinesiska vetenskapsakademin, Harvard University och Japans Kyoto University Hospital.

För BlueRocks experimentella terapi använde forskarna inducerade pluripotenta stamceller, som modifierades för att återfå förmågan att bilda vilken typ av specialiserad vävnad som helst, och omvandlade dem till nervceller som producerar dopamin.

När de kirurgiskt implanteras i hjärnan hos en person med Parkinsons sjukdom är de terapeutiska cellerna utformade för att återställa de neurala nätverk som förstörts av sjukdomen.

Inledande resultaten från studien visade att cellerna förökade sig och började producera dopamin, en viktig signalsubstans i hjärnan som saknas hos patienter med Parkinsons.

Parkinsons, som inte har något botemedel och drabbar över 10 miljoner människor världen över, orsakar progressiv hjärnskada. Vanliga symtom är förlust av muskelkontroll, skakningar, muskelstelhet och långsam rörelse, medan vissa patienter drabbas av demens.

Bayer förvärvade BlueRock Therapeutics och Asklepios Biopharmaceutical år 2019 respektive 2020 i en satsning för att bygga upp en verksamhet inom cell- och genterapi.

Förra året ingick Bayer en samarbetsaffär med Mammoth Biosciences i San Francisco Bay-området, som medgrundades av Nobelpristagaren Jennifer Doudna, för att utveckla terapeutiska verktyg baserade på genvassor med CRISPR/CAS9-teknik.

Källa Reuters.

Se också:


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *