Investeringar 2023 – är det läge att investera i aktier i bolag som utvinner koppar?

Oilprice.com skriver att det är ett bra läge att investera i koppar nu. Läs artikeln här.

Sammanfattning på svenska nedan:


Efter det nedslaget i de globala kopparpriserna förutspår en analytiker för råvaror på Citi att en köpfest är på gång.

Kopparpriserna sjönk till de lägsta på sex månader tidigare i juni som en reaktion på nyheten om att Tyskland hade hamnat i recession och att Kinas tillverkningsaktivitet hade minskat istället för att expandera i maj. Det pessimistiska stämningen på kopparmarknaden har bara fördjupats de senaste veckorna under tyngden av negativa ekonomiska data från dessa viktiga marknader och från USA. Men enligt Max Layton, Citis verkställande direktör för råvaruforskning, är stämningen på väg att förändras.

Det beror allt på energiomställningen, berättade Layton för Bloomberg tidigare denna vecka. Investerare som vill hoppa på den trenden skulle vilja ha exponering mot koppar, och så snart molnen skingras för den globala ekonomin kommer de att kämpa för att köpa koppar.

Andra kommer också att köpa och driva på en hållbar efterfråganstillväxt: elbolag och biltillverkare var två viktiga köpare, enligt Layton. Grunden för prognosen är övergången till vind- och solenergi, som kräver mycket koppar, särskilt vind, samt elbilar, som innehåller mycket mer koppar än bilar med förbränningsmotor.

”Om du vill investera i avkarbonisering av råvaror är den enda riktigt likvida råvaran koppar, och den är mest likvid med en bred marginal,” sa Layton till Bloomberg. ”Koppars unika egenskaper innebär att det kan få oljans uppgång 2008 att se ut som barnlek.”

Stora råvaruföretag som Glencore och Trafigura har varnat för en kommande kopparbrist på grund av den förväntade ökningen av efterfrågan till följd av energiomställningsinsatser.

”Det kommer att bli en enorm brist på koppar, och så mycket som folk skriver om det, så återspeglas inte priset ännu,” sa Glencores verkställande direktör Gary Nagle till analytiker förra december.

Trafiguras chef för metaller och mineraler, Kostas Bintas, förutsåg å sin sida att kopparpriserna kommer att stiga till över 10 000 dollar per ton under de närmaste 12 månaderna och kanske till och med nå 12 000 dollar på grund av gapet mellan efterfrågan och utbud.

Southern Copper eller Lundin Mining kan vara bra investeringsalternativ.

Se också en alternativ utdelningsportfölj för 2023.

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *