Investeringar – mannen bakom citatet – Jesse Livermore


Jesse Livermore var en av de mest framstående och inflytelserika traders och investerare under början av 1900-talet. Han föddes den 26 juli 1877 och avled den 28 november 1940. Livermore är känd för sina framgångar på börsmarknaden samt för att ha gått igenom både stora framgångar och katastrofala förluster under sin karriär.

Livermore började sin karriär som 14-åring då han arbetade som kontorspojke på en mäklarfirma. Han lärde sig snabbt grunderna i handel och utvecklade en djup förståelse för marknadens rörelser och psykologi. Genom att analysera prisrörelser och läsa marknadens signaler utvecklade han sin egen handelsmetodik.

Under tidiga år gjorde Livermore flera lyckade affärer och byggde upp en betydande förmögenhet. Hans stora genombrott kom 1907 när han förutsåg och drog nytta av den stora finanskrisen som drabbade USA. Han blev känd som ”The Boy Plunger” och ansågs vara en av de mest framgångsrika spekulanterna på sin tid.

Livermore använde sig av teknisk analys och handelsstrategier baserade på marknadens beteende. Han var en pionjär inom området och var känd för att läsa och förstå marknadens stämning och tendenser. Han använde även stop loss-order och riskhantering för att minimera förluster.

Trots sina framgångar hade Livermore också svåra perioder i sin karriär. Han drabbades av stora förluster vid flera tillfällen, bland annat under den stora depressionen på 1930-talet. Hans sämsta investeringar inkluderade spekulationer på aktier som förlorade mycket värde under nedgångar på marknaden.

Livermore’s mest kända och framgångsrika affär var spekulationen på nedgången på aktiemarknaden 1929. Han förutsåg och satsade på att marknaden skulle krascha, och han tjänade enorma pengar på detta genom att sälja blankning (short selling) aktier. Livermore uppskattades ha tjänat över 100 miljoner dollar (vilket motsvarar flera miljarder dollar i dagens värde) under den tiden.

Tyvärr förlorade Livermore till slut sin förmögenhet på grund av flera misslyckade affärer och personliga problem. Han hade också en tendens att ta för stora risker och brist på disciplin i sin handel. Dessa faktorer, tillsammans med personliga motgångar och depression, ledde till att han tog sitt eget liv 1940.

Sammanfattningsvis kan det sägas att Jesse Livermore var en mycket framgångsrik och begåvad handlare och investerare. Han var en pionjär inom teknisk analys och utvecklade flera handelsstrategier som fortfarande är aktuella.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *