Investeringar 2023: Teknisk Analys

Vi har tidigare skrivit om vad teknisk analys är i inlägget Vad är teknisk analys.

Här kommer lite mer detaljer om hur det fungerar och kan användas.

Teknisk analys är en populär metod inom aktiehandel som används för att analysera historisk kursutveckling och försöka förutsäga framtida priser på aktier och andra finansiella instrument. Teknisk analys är baserad på antagandet att priserna på finansiella instrument rör sig i mönster och att dessa mönster kan identifieras och användas för att göra bättre handelsbeslut.

Grundläggande teknisk analys handlar om att använda grundläggande verktyg för att analysera historisk kursutveckling och identifiera mönster. Här är några av de viktigaste verktygen i grundläggande teknisk analys:

Trendlinjer: Trendlinjer används för att identifiera den allmänna riktningen på kursutvecklingen. En trendlinje dras genom de högsta höjdpunkterna eller lägsta lågpunkterna på en kursgraf, och visar därmed den allmänna riktningen för prisutvecklingen.

Stöd- och motståndsnivåer: Stöd- och motståndsnivåer är punkter på en kursgraf där priset tidigare har stannat eller vänt. Stödnivåer är nivåer där priset har stannat och börjat röra sig uppåt igen, medan motståndsnivåer är nivåer där priset har stannat och börjat röra sig nedåt igen. Dessa nivåer kan användas för att förutsäga var priset kan stanna eller vända igen i framtiden.

Candlestick Charts: Candlestick Charts används för att visa prisutvecklingen över en viss tidsperiod, vanligtvis en dag eller en vecka. Varje ”candlestick” representerar en dag eller vecka, och visar öppningspriset, stängningspriset, det högsta priset och det lägsta priset för den dagen eller veckan.

Moving Averages: Moving Averages används för att mäta den genomsnittliga prisnivån över en viss tidsperiod. Till exempel kan man använda en 50-dagars Moving Average för att mäta den genomsnittliga prisnivån över de senaste 50 dagarna. Detta kan hjälpa till att identifiera trender och handelssignaler.

Fibonacci Retracement: Fibonacci Retracement används för att identifiera potentiella stöd- och motståndsnivåer. Det baseras på en matematisk sekvens där varje tal är summan av de två föregående talen (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, osv.). Genom att tillämpa dessa tal på en kursgraf kan man identifiera potentiella stöd- och motståndsnivåer.

Sammanfattningsvis är grundläggande teknisk analys en användbar metod för att analysera historisk kursutveckling och identifiera mönster. Genom att använda verktyg som trendlinjer, stöd- och motstånd kan man göra bättre affärer.

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *