Guyanas oljeboom – vilka bolag gynnas?

Guyana har nyligen blivit en viktig spelare på den globala oljemarknaden efter att ha upptäckt betydande mängder olja utanför sin kust. Flera stora oljebolag har redan börjat investera i landet och det förväntas att fler kommer att följa efter. Vi har tidigare skrivit om detta och nämnt bland annat Exxon, som var det första bolaget att göra stora fynd i området. Exxon satsar numera merparten av sin utvecklingsbudget på att utveckla området. Mer om detta i Investeringar 2023 – Investera i oljeboomen i Guyana. Se även ExxonMobil puts Guyana at centre of growth plans.

Vi har tidigare skrivit om Frontera Energy, ett bolag som håller på med en spännande borrning i området och kan gynnas kraftigt om de hittar olja. Mer om detta i Guyanas oljeboom – Köp Frontera Energy Corporation före resultaten från borrningen Wei-1?

Det finns även andra bolag som har aktiviteter i området som går att investera i. Vi talar om Hess Corporation, APA och Total. Av dessa är APA det minsta bolaget med en market cap på endast 12 MUSD. Detta tål att jämföras med Hess market cap på 43 MUSD, Totals på 156 MUSD och lilla Frontera på endast 1 MCAD.

Hess Corporation är ett amerikanskt energibolag som är verksamt inom olje- och gasindustrin. Bolaget har en närvaro i mer än 20 länder och är involverat i alla delar av värdekedjan, från utforskning och produktion till raffinering och marknadsföring av olja och gas.

Hess Corporation är också en av de ledande aktörerna inom olje- och gasproduktionen i Guyana, ett litet land i Sydamerika med stora oljereserver. Bolaget har varit verksamt i Guyana sedan 1999 och har investerat miljarder dollar i landets olje- och gassektor.

Hess Corporation är en av tre partners i Liza-projektet, som är en av de största oljefyndigheterna i Guyanas historia. Projektet är beläget i Stabroek-blocket utanför Guyanas kust och har potentialen att producera mer än 6 miljarder fat olja.

Hess Corporation är också verksamt i Payara-projektet, ett annat oljefyndighetsprojekt i Stabroek-blocket som förväntas börja producera olja år 2024. Bolaget äger en 30-procentig andel i både Liza- och Payara-projekten.

Utöver dessa projekt är Hess Corporation också involverat i andra olje- och gasprojekt i Guyana och har flera pågående utforsknings- och utvecklingsprojekt i landet.

Hess Corporation är engagerat i att utveckla Guyanas olje- och gasresurser på ett hållbart sätt genom att använda den senaste tekniken och implementera bästa praxis för miljöskydd och samhällsutveckling. Bolaget samarbetar också med lokala samhällen och regeringen för att bidra till den ekonomiska utvecklingen i landet.

Apache Corporation är ett amerikanskt olje- och gasbolag som har verksamhet i flera länder, inklusive USA, Egypten och Storbritannien. I Guyana har Apache en mindre närvaro än vissa av sina konkurrenter och äger en mindre andel i Liza-oljefältet, som är ett av de största oljefälten utanför Guyanas kust. Det var bland annat här Exxon hittade den första oljan.

Total är ett franskt multinationellt olje- och gasbolag som har verksamhet över hela världen, inklusive i Afrika, Mellanöstern, Asien och Amerika. I Guyana har Total en mindre verksamhet och äger en mindre andel i både Liza-oljefältet och Canje-blocket.

Det är värt att notera att oljeindustrin i Guyana fortfarande är relativt ny och det finns potential för fler oljebolag att gå in på marknaden i framtiden.

Se också

What’s DeHaemer’s “#1 Play for the Guyana Oil Boom” Stock?

Exxon, shareholders poised to benefit significantly from investment offshore Guyana -analyst

ExxonMobil biggest winner in Guyana’s oil boom

Guyana oil boom: Hess among companies making new discoveries

Guyana’s Oil Boom Will Only Accelerate In 2023

Guyana Plans Additional Oil Auction in 2024 to Bolster Expansion

Guyana Is the Most Exciting Story in the World Oil Market

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *