AI 2023 – kan en ”give to get” modell fungera för AI startups?

David Sacks skriver på sin Substack om den så kallade ”give to get” modellen kan fungera för AI startups. Give to get modellen går ut på att man får betalt för att dela med sig av sin data.

Sacks har arbetat med Chat GPT för att skriva inlägget. Nedan följer en sammanfattning av inlägget på svenska. Givetvis är sammanfattningen genererad med Chat GPT.

För nästan 20 år sedan grundade Jigsaw en ny modell för crowdsourcing där användare bidrog med data till en plattform i utbyte mot tillgång till dess tjänster. Jigsaws så kallade ”give-to-get” -modell skulle kunna vara perfekt för AI-startups som behöver erhålla rika proprietära dataset för att träna sina modeller. Dessa dataset är avgörande för att förbättra noggrannheten och prestandan hos AI-modeller, för att ge en konkurrensfördel gentemot konkurrenter, för att tillåta anpassning och specialisering för branschspecifika behov och för att minska beroendet av tredjepartsdatakällor. Modellen skulle kunna användas på olika branscher där användare har proprietär data och skulle vara villiga att bidra med den i utbyte mot AI-förmågor. Detta kan vara ett kostnadseffektivt sätt att skaffa stora mängder data, eftersom det utnyttjar gemenskapens insatser istället för att förlita sig på betalda dataskyddstjänster. Men det finns utmaningar som att garantera kvaliteten och riktigheten av bidragen, att hantera sekretess och upphovsrättsfrågor, att överensstämma med branschspecifika regleringar och att balansera behovet av att tjäna pengar mot poängsystemet. Modellen skulle kunna tillämpas på olika branscher, till exempel medicinsk och hälso-data, lagliga dokumentanalyser, konst och kreativt arbete, finans och investering, vetenskaplig forskning och tillverkning och produktion.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *