Investeringar 2023 – hur investerar man i sällsynta jordartsmetaller?

Vi har tidigare skrivit om sällsynta jordartsmetaller. Du kan läsa mer om vilka metaller det rör sig om och vad de används till i detta inlägg.

Vad finns det då för investeringasalternativ? En hel del visar det sig.

Det finns ett ETF alternativ, VanEck Vectors Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF Acc USD (VVMX ETF) investerar i aktier med fokus på sällsynta jordartsmetaller eller rare earth metals. Fonden innehåller bland annat en hel del Litium bolag. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Det finns också ett antal specifika bolag man kan investera direkt i.

Leading Edge Materials är ett kanadensiskt bolag som är noterat både i Kanada och Sverige. Företaget utvecklar en grafitgruva och har fyndigheten Norra Kärr vid Grännatrakten där det finns gott om tunga sällsynta jordartsmetaller. Företaget prospekterar också efter nickel i Rumänien. Om företaget får tillstånd att utveckla fyndigheten utanför Gränna kan det bli hur bra som helst. Lokalbefolkningen är mycket skeptisk och protesterar mot planerna. Detta är en lottsedel. Se även denna gedigna analys från Aktiespararna. Notera att det är en uppdragsanalys.

Ytterligare ett alternativ är MP Materials som äger och driver den enda integrerade gruv- och bearbetningsplatsen för sällsynta jordartsmetaller i Nordamerika. Se bland annat Köp en under the radar EV aktie 2023.

Ett alternativ som primärt är ett uranbolag men även fokuserar på sällsynta jordartsmetaller är Energy Fuels. Energy Fuels är den ledande producenten av uran i USA. Energy Fuels är också en betydande producent av vanadin i USA och en växande aktör inom kommersiell brytning av sällsynta jordartsmetaller där dess arbete hjälper till att återetablera en fullt integrerad amerikansk försörjningskedja.

Lynas Rare Earths är en av de största sällsynta jordartsmetaller bolagen utanför Kina. Gruvan Lynas Mt Weld i västra Australien erkänns som en av världens främsta förekomster av sällsynta jordartsmetaller. Lynas driver också världens största anläggning för bearbetning av sällsynta jordartsmetaller i Malaysia, där man producerar högkvalitativa separerade material av sällsynta jordartsmetaller för export till tillverkningsmarknader i Asien, Europa och USA. För de flesta är det svårt att investera direkt i Australien. Det kan därför vara lämpligt att investera i en fond eller ETF som innehåller Lynas Rare Earth. Till exempel VanEck Vectors Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF Acc USD (VVMX ETF) eller AuAg Essential Metals.

Ytterligare ett alternativ som är lite bredare än specifikt sällsynta jordartsmetaller är AuAg Essential metals. Fonden är en branschfond som investerar minst 90% i bolag som är involverade i utvinning och bearbetning av grundämnen med ett särskilt fokus på industri- och nyteknik-metaller såsom järn/stål, koppar, aluminium, zink, bly, tenn, litium, nickel, kobolt, uran, titan, dysprosium, praseodym, neodym, tellur, scandium, gallium, iridium, kisel, terbium, germanium, molybden, indium, krom, rodium, rhenium, platina, palladium, silver och guld. AuAg Essential metals är investerade i bland annat Lynas Rare Earth Materials. Andelen är 4,4 %.

Se också:

Lite om Sällsynta Jordartsmetaller.

LKAB – Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller finns i Kiruna.

Investera i metaller som är avgörande för klimatomställningen

Hur investerar man i sällsynta jordartsmetaller?

2019 var sällsynta jordartsmetaller en del av Swedbanks basfonder.

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *