Investeringar 2023 – den klassiska 60 / 40 portföljen

Den klassiska 60/40-portföljen är en investeringsstrategi som fördelar en portfölj mellan två huvudsakliga tillgångsslag: aktier och obligationer. Den består av 60% aktier och 40% obligationer, och det här förhållandet är baserat på en lång historia av hur dessa tillgångar har presterat under olika ekonomiska förhållanden.

Tanken bakom den här portföljen är att aktierna ger högre avkastning på lång sikt, men också större risk, medan obligationer ger lägre avkastning, men också mindre risk. Genom att fördela portföljen mellan de två tillgångsslagen kan man dra nytta av aktiernas högre avkastning, samtidigt som man minskar risken genom att inkludera obligationer i portföljen.

Fördelen med den klassiska 60/40-portföljen är dess enkelhet och diversifiering. Genom att inkludera både aktier och obligationer i portföljen kan man minska risken utan att minska avkastningen för mycket. Dessutom gör fördelningen på 60/40 det lätt att hålla balansen mellan de två tillgångsslagen.

Det är dock viktigt att notera att den här strategin inte är en garanti för avkastning och att det finns risker involverade i alla investeringar. Det är också viktigt att utvärdera sin egen risktolerans och målsättningar när man väljer en investeringsstrategi, och att vara beredd på att göra justeringar över tiden baserat på förändrade förhållanden på marknaden och ens egna omständigheter.

Under 2022 fungerade den klassiska 60 / 40 portfölljen dåligt och det finns många som börjat titta sig om efter alternativ. Ett exempel är till exempel AuAg fonders fond Precious Green, där räntedelen i portföljen är ersatt med guld.

Se också:

Pangstart för den klassiska portföljen 2023

Börsexperterna dissar den klassiska 60 / 40 portföljen

Är 60 / 40 portföljen fortfarande vettig?

Är det dags för 60 / 40 portföljen att gå i pension?

Rika Tillsammans nybörjarportfölj

Klassiska 60 / 40 strategin håller, men är den lika bra?

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *