Hur skall man investera utdelningen från Maersk (och andra bolag) 2023

Nästa vecka kommer utdelningen från Maersk. Den är rätt så rejäl, 4300 DKK. X datum är 29 Mars och utdelningen betalas ut 31:e Mars. För att få bra avkastning på sina pengar brukar det vara vettigt att återinvestera sin utdelning. Om man inte vill (eller kan för den delen) återinvestera utdelningen i mer Maersk aktier kommer här några förslag.

Den norska kronan för närvarande är lågt värderad. För några dagar sedan var den 1 NOK = 0,97 SEK, idag ligger den på 1 NOK = 0,99 SEK. Vad det gäller den norska mot den danska kronan är förhållandet för närvarande 1 NOK = 0,66 DKK. Den norska kronan brukar dessutom till viss del påverkas av oljepriset. Om oljepriset är högt går också den norska kronan upp.

Det kan således vara ett investeringstillfälle i norska aktier.

Vi har tidigare skrivit om investeringar i utdelningsaktiertna Yara, Aker BP och Norsk Hydro som en del av en utdelningsportfölj. Tror man på ökande olje / gödsel / gödningspriser kan dessa vara bra alternativ. Då får man dessutom utdelning 2023 på det investerade beloppet.

Ytterligare en möjlighet är Mowi som föder upp och säljer fisk och skaldjur. De har för närvarande en direktavkastning på 4 %. Laxpriserna är för närvarande mycket höga och är alltid volatila. Dock tjänar Mowi bra pengar. Ett hot mot Mowi och de andra laxaktierna är den föreslagna skatten på dessa företag. Skatten gäller för produktion i Norge och drabbar bland annat Mowi. Se tex denna skrift av Pareto. Se också detta avstnitt av Paretopodden (på norsk).

Paretopodden om Laksemarkedet.

Se tidigare inlägg om investeringar i AP Möller Maersk inför utdelningen.

Se också Danske utbytteaktier.

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *