Elektrifieringen – vad används silver till?

Silver används i många olika tillämpningar, inklusive:

 1. Elektronik: Silver används som en ledande metall inom elektronikindustrin för att skapa högpresterande elektriska ledningar och kontakter.
 2. Smycken och dekorativa föremål: Silver är en populär metall för smycken och dekorativa föremål på grund av dess skönhet och reflektivitet.
 3. Sjukvård: Silver används i medicinska tillämpningar på grund av dess antibakteriella egenskaper. Det används för att skapa antiseptiska förband, katetrar och andra medicinska produkter.
 4. Fotografering: Silver används också inom den fotografiska industrin för att skapa fotografisk film och papper.

Fördelningen i procent av silveranvändning är som följer:

 • Elektronik: ca 30-35% av den totala silveranvändningen.
 • Smycken och dekorativa föremål: ca 25-30% av den totala silveranvändningen.
 • Sjukvård: ca 15-20% av den totala silveranvändningen.
 • Fotografering: ca 5-10% av den totala silveranvändningen.
 • Övriga applikationer: ca 15-20% av den totala silveranvändningen.

Det kanske är något förvånande att just användningen av silver för fotograferingsprodukter. Men det gör den bland annat enligt The Silver Institute.

Det är viktigt att notera att fördelningen kan variera över tid, beroende på efterfrågan från olika sektorer. Till exempel kan efterfrågan på silver inom elektronikindustrin förväntas öka i takt med den ökande användningen av högteknologiska enheter och apparater, vilket kan påverka fördelningen av silveranvändning framöver.

Silver spelar en viktig roll i klimatomställningen på flera sätt:

 1. Solceller: Silver används i tillverkningen av solceller eftersom det är en av de bästa ledarna av elektricitet. Solceller är en viktig teknologi för att producera förnybar energi och minska utsläppen av växthusgaser.
 2. Batterier: Silver används också i tillverkningen av batterier för att öka deras prestanda och livslängd. Effektiva batterier är avgörande för att lagra energi från förnybara källor, såsom sol- och vindkraft, och säkerställa en stabil elförsörjning.
 3. Katalysatorer: Silver är en viktig komponent i katalysatorer som används för att minska utsläppen från bilar och andra fordon. Katalysatorer är avgörande för att minska mängden giftiga ämnen som släpps ut i luften från fordon, vilket minskar luftföroreningar och bidrar till en renare miljö.
 4. LED-lampor: Silver används också i tillverkningen av LED-lampor som är mycket energieffektiva och har en längre livslängd än traditionella glödlampor.

Efterfrågan på silver förväntas fortsätta att öka på grund av flera faktorer.

 1. Elektronik: Efterfrågan på silver inom elektronikindustrin förväntas öka i takt med den ökande användningen av högteknologiska enheter och apparater. Silver används som en ledande metall inom elektronikindustrin för att skapa högpresterande elektriska ledningar och kontakter.
 2. Solenergi: Efterfrågan på silver inom solenergiindustrin förväntas öka i takt med ökad användning av solcellsteknik för att producera ren energi. Silver används i solcellsmoduler för att hjälpa till att konvertera solljus till elektrisk ström.
 3. Sjukvård: Efterfrågan på silver inom medicinsk tillämpning förväntas också öka på grund av dess antibakteriella egenskaper. Silver används för att skapa antiseptiska förband, katetrar och andra medicinska produkter.
 4. Investeringar: Silver är en populär råvara för investerare på grund av dess långa historia som en säker hamninvestering och dess användning inom smycken och dekorativa föremål.

Sammanfattningsvis förväntas efterfrågan på silver att öka i framtiden, drivet av ökad användning inom elektronik, solenergi, medicinsk tillämpning och som investeringsvara. Denna ökning kan dock påverkas av faktorer som teknologiska förändringar, prissvängningar och miljöfaktorer.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *