Elektrifieringen – Vad används kobolt till?

Kobolt används till en rad olika applikationer, inklusive:

 1. Batterier: Kobolt är en viktig komponent i litiumjonbatterier, som används i mobiltelefoner, bärbara datorer, elverktyg och elektriska fordon. Kobolt utgör normalt ca 20-30% av vikten i litiumjonbatterier.
 2. Hårdmetaller: Kobolt används som en av huvudkomponenterna i hårdmetaller, vilket är en viktig tillämpning inom verktygsindustrin och inom bearbetning av metall och andra material.
 3. Kemikalier: Kobolt används också för produktion av en mängd olika kemikalier, inklusive färgämnen, pigment och katalysatorer för kemisk syntes.
 4. Övriga applikationer: Kobolt används också i en mängd andra applikationer, såsom magnetiska legeringar och inom medicinsk teknik för tillverkning av implantat och proteser.

Fördelningen i procent av koboltanvändning är som följer:

 • Batterier: ca 60-65% av den totala koboltanvändningen.
 • Hårdmetaller: ca 20-25% av den totala koboltanvändningen.
 • Kemikalier: ca 5-10% av den totala koboltanvändningen.
 • Övriga applikationer: ca 5-10% av den totala koboltanvändningen.

Det är viktigt att notera att fördelningen kan variera över tid, beroende på efterfrågan från olika sektorer. Till exempel kan efterfrågan på kobolt för batterier förväntas öka i takt med att användningen av elbilar och andra elektriska fordon ökar, vilket kan påverka fördelningen av koboltanvändning framöver.

Efterfrågan på kobolt förväntas öka framöver, drivet av flera faktorer.

 1. Ökad efterfrågan på litiumjonbatterier: Litiumjonbatterier är den största användaren av kobolt, och användningen av dessa batterier förväntas öka i takt med att efterfrågan på elektriska fordon och förnybar energi ökar. Kobolt är en viktig komponent i litiumjonbatterier och behövs för att ge batterierna hög energitäthet och lång livslängd.
 2. Ökad efterfrågan på hårdmetaller: Kobolt används också som en huvudkomponent i hårdmetaller, vilket är en viktig tillämpning inom verktygsindustrin och inom bearbetning av metall och andra material. Efterfrågan på kobolt för hårdmetaller förväntas öka i takt med den globala ekonomiska tillväxten och ökande urbanisering.
 3. Ökad efterfrågan på flyg- och rymdindustrin: Kobolt används i legeringar som används inom flyg- och rymdindustrin, där höga krav ställs på materialets styrka och motståndskraft mot korrosion. Efterfrågan på kobolt i dessa legeringar förväntas öka i takt med den ökande globala efterfrågan på flyg- och rymdindustrin.
 4. Efterfrågan på katalysatorer: Kobolt används som en katalysator i vissa kemiska processer, vilket kan öka efterfrågan på kobolt i vissa tillämpningar.

Sammanfattningsvis förväntas efterfrågan på kobolt öka i framtiden, drivet av ökad användning av litiumjonbatterier, hårdmetaller, legeringar för flyg- och rymdindustrin och i vissa katalytiska tillämpningar. Denna ökning kan dock påverkas av faktorer som teknologiska förändringar, prissvängningar och miljöfaktorer.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *