Elektrifieringen – vad används nickel till?

Nickel har många användningsområden, både inom industri och vetenskap. Här är några exempel på användningsområden för nickel och deras procentuella fördelning:

 1. Rostfritt stål: Det mest välkända användningsområdet för nickel är i rostfritt stål. Nickel används som en legering i rostfritt stål för att förbättra dess korrosionsbeständighet och mekaniska egenskaper. Cirka 70% av allt nickel som produceras används i rostfritt stål.
 2. Batterier: Nickel används också i olika typer av batterier, som till exempel nickel-kadmium-batterier och nickel-metallhydrid-batterier. Cirka 9% av allt nickel som produceras används inom detta område.
 3. Legeringar: Nickel används i legeringar med andra metaller, som till exempel koppar, aluminium och titan. Nickelbaserade legeringar används inom flyg- och rymdfart, turbiner och kärnkraftverk. Cirka 9% av allt nickel som produceras används inom detta område.
 4. Katalysatorer: Nickel används också som katalysator i olika kemiska processer, som till exempel oljeraffinering och ammoniakproduktion. Cirka 5% av allt nickel som produceras används inom detta område.
 5. Mynt: Nickel används också för att tillverka mynt, speciellt i Nordamerika och Europa. Cirka 3% av allt nickel som produceras används inom detta område.
 6. Elektriska ledare: Nickel används också som en ledare i elektriska kretsar på grund av dess goda ledningsförmåga. Cirka 2% av allt nickel som produceras används inom detta område.
 7. Övriga användningsområden: Nickel används också inom andra områden som till exempel elektronik, byggmaterial, fordonskomponenter och kemisk analys. Cirka 2% av allt nickel som produceras används inom dessa övriga områden.

Sammanfattningsvis används cirka 70% av allt nickel som produceras i rostfritt stål, medan resten används i olika typer av batterier, legeringar, katalysatorer, mynt, elektriska ledare och övriga användningsområden.

Efterfrågan på nickel förväntas fortsätta att öka i framtiden, drivet av flera faktorer.

 1. Ökad efterfrågan på rostfritt stål: Rostfritt stål är den största användaren av nickel och efterfrågan på rostfritt stål förväntas fortsätta att öka i takt med den globala ekonomiska tillväxten och ökande urbanisering. Detta kommer att leda till en ökad efterfrågan på nickel.
 2. Ökad efterfrågan på batterier: Nickel används också i olika typer av batterier, som till exempel litiumjonbatterier och nickel-metallhydrid-batterier, som används för elektriska fordon och för energilagring. Efterfrågan på nickel i batterier förväntas öka i takt med att användningen av elektriska fordon och förnybar energi ökar.
 3. Ökad efterfrågan på katalysatorer: Nickel används som katalysator i olika kemiska processer, som till exempel oljeraffinering och ammoniakproduktion. Efterfrågan på nickel i katalysatorer förväntas öka i takt med den ökande globala efterfrågan på energi och kemikalier.
 4. Ökad efterfrågan på flyg- och rymdindustrin: Nickel används i legeringar som används inom flyg- och rymdindustrin, där höga krav ställs på materialets styrka och motståndskraft mot korrosion. Efterfrågan på nickel i dessa legeringar förväntas öka i takt med den ökande globala efterfrågan på flyg- och rymdindustrin.

Sammanfattningsvis kan vi förvänta oss att efterfrågan på nickel kommer att fortsätta att öka i framtiden, drivet av ökad användning av rostfritt stål, batterier, katalysatorer och legeringar för flyg- och rymdindustrin. Denna ökning kan dock påverkas av olika faktorer som till exempel teknologiska förändringar, prissvängningar och miljöfaktorer.

Se också Nickel – nyckeln vid framställning av rostfritt stål

Hur man handlar nickel online


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *