Novo Nordisk som en del av en utdelningsportfölj 2023

Novo Nordisk är ett danskt läkemedelsföretag som är specialiserat på diabetesbehandling och andra sjukdomar relaterade till störningar av hormonbalansen. Bolaget är en global ledare inom diabetesbehandling och har en stark närvaro på marknaderna i Europa, Nordamerika och Asien.

Som utdelningsaktie är Novo Nordisk en attraktiv investering för investerare som söker en stabil utdelning. Bolaget har en historik av att betala utdelning till sina aktieägare, och har höjt utdelningen varje år sedan 2010. Under 2021 betalade bolaget ut en utdelning på 11,10 danska kronor per aktie, vilket motsvarade en direktavkastning på cirka 1,4%. I år ligger utdelningen på 8,15 DKK vilket motsvarar 1,25 % per aktie. X-dag är 24 mars. Du måste således köpa aktien senast den 23:e mars för att få ta del av utdelningen. Novo har också ett aktieåterköpsprogram.

Novo Nordisk diabetesmediciner kan delas upp i två kategorier: insulinbaserade läkemedel och läkemedel som inte kräver insulin.

Insulinbaserade läkemedel:

 1. NovoRapid: NovoRapid är ett snabbverkande insulin som används för att sänka höga blodsockernivåer efter måltider. Det absorberas snabbt i kroppen och ger en effektiv och snabb lösning för personer med höga blodsockernivåer.
 2. Levemir: Levemir är en långverkande insulin som hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna mellan måltiderna. Det ger en jämn och stabil effekt under en längre tid, vilket hjälper patienterna att hålla sina blodsockernivåer inom en hälsosam nivå.
 3. NovoMix: NovoMix är en kombination av snabbverkande och långverkande insulin. Det hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna efter måltider och under fastande perioder.

Läkemedel som inte kräver insulin:

 1. Victoza: Victoza är ett GLP-1-receptoragonist, en typ av läkemedel som hjälper till att öka insulinkänsligheten och minska aptiten. Det används för att behandla typ 2-diabetes och hjälper patienterna att kontrollera sina blodsockernivåer och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
 2. Ozempic: Ozempic är en annan GLP-1-receptoragonist som används för att behandla typ 2-diabetes. Det har visat sig vara effektivt vid att sänka blodsockernivåerna och hjälpa patienterna att gå ner i vikt.
 3. Rybelsus: Rybelsus är en GLP-1-receptoragonist i tablettform som används för att behandla typ 2-diabetes. Det tas en gång om dagen och hjälper patienterna att kontrollera sina blodsockernivåer och minska aptiten.

Novo Nordisks diabetesmediciner är välkända för att vara effektiva och säkra att använda. Företaget arbetar också med att utveckla nya läkemedel och teknologier som hjälper till att förbättra behandlingen av diabetes och andra metaboliska sjukdomar.

På senare tid har Novo Nordisks medicin Ozempic blivit mycket populär för att gå ner i vikt. Faktiskt så populär att medicinen kan vara svår att få tag på för diabetespatienter. Detta har bland annat Läkemedelsvärlden skrivit om.

Även Hollywood Reporter har skrivit om ämnet i artikeln Hollywoods latest Diet Craze. Bland annat skrivs att användningen av mediciner som semaglutide (Ozempic) idag vanlig bland de som vill gå ner i vikt snabbt. Det fungerar genom att stimulera insulinproduktion, vilket hjälper till att sänka blodsockernivåerna och saktar ner matens passage genom magsäcken, vilket gör att användarna känner sig mätta längre. Kliniska tester visade att Ozempic hjälpte människor att gå ner 15 procent av sin kroppsvikt på bara några veckor eller månader. Novo Nordisk började marknadsföra en högre dos av semaglutide, kallad Wegovy, för behandling av övervikt. Injektioner ges en gång i veckan och tar vanligtvis sex till åtta veckor att orsaka betydande viktminskning. Ozempic kan vara en hjälp för personer med diabetes att balansera blodsockernivåerna genom att äta mindre måltider oftare, men problemet är de människor som letar efter en snabb lösning och inte verkligen behöver läkemedlet, eller brist på annan professionell hjälp för att behandla grundorsakerna till deras problem.

Användningen av Ozempic har spridit sig bland Hollywoodstjärnor, sociala eliter och affärsmän som söker en snabb viktminskning och bantningslösning. Det finns inte några studier än som visar på långtidseffekterna av användning av Wegovy för att gå ner i vikt.

Några fördelar med investering i Novo Nordisk är:

 1. Stabil utdelning: Novo Nordisk har en lång tradition av att betala utdelning till sina aktieägare, vilket gör bolaget till en attraktiv utdelningsaktie. Investeringar i utdelningsaktier är populära bland investerare som söker en stabil kassaflödesström.
 2. Ledande inom diabetesbehandling: Novo Nordisk är en global ledare inom diabetesbehandling och har en stark närvaro på marknaderna i Europa, Nordamerika och Asien. Detta ger bolaget möjlighet att utnyttja tillväxtmöjligheter inom den växande diabetesbehandlingsmarknaden.
 3. Stark forskning och utveckling: Novo Nordisk investerar stort i forskning och utveckling för att utveckla nya behandlingar och läkemedel. Detta ger bolaget möjlighet att stärka sin produktportfölj och upprätthålla sin konkurrenskraft på marknaden.
 4. Stark finansiell ställning: Novo Nordisk har en stark finansiell ställning med en solid balansräkning och en god kassa. Detta ger bolaget möjlighet att investera i forskning och utveckling, samtidigt som det ger investerare förtroende för bolagets stabilitet och framtida tillväxtmöjligheter.

Nackdelar:

 1. Konjunkturberoende: Novo Nordisk är inte immuna mot den allmänna ekonomiska utvecklingen och konjunkturcykeln. Om ekonomin går dåligt kan det påverka bolagets intäkter och resultat negativt.
 2. Konkurrens: Novo Nordisk konkurrerar med andra läkemedelsföretag om att utveckla och marknadsföra de bästa behandlingarna och läkemedlen. Detta kan göra det svårt för bolaget att hitta tillräckligt med investeringsmöjligheter för att generera hög avkastning.
 3. Regleringsrisk: Läkemedelsbranschen är reglerad och Novo Nordisk är utsatta för regleringsrisker, vilket kan påverka bolagets intäkter och resultat. En ny reglering eller ändring i reglering kan påverka bolagets förmåga att sälja sina produkter eller tjänster.

Vad tycker analytikerna då? De flesta är positiva. Se ett axplock nedan. En mer komplett lista finns här.

Carnegie upprepade nyligen sin köprekommendation på Novo med riktkursen 1206 DKK.

JP Morgan har en köprekommendation på Novo och höjde nyligen riktkursen till 1200 DKK, en uppsida på ca 20 %.

SEB har en köprekommendation på Novo med en riktkurs på 1250 DKK.

Däremot har Jeffries rekommendationen underperform med en riktkurs på 730 DKK.

Om man inte vill investera direkt i Novo Nordisk är en investering i Norden fonder ett alternativ då Novo ingår i de flesta. Ett exempel på fond är Handelsbanken Norden Index Criteria. Fonden består till 15 % av Novo och har en låg avgift (0,45 %).

Ytterligare ett alternativ till direktinvestering i Novo är att köpa den utdelande ETF:n iShares MSCI World Health Care Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) som för närvarande består till 5,51 % av Novo Nordisk.

Tror man att vi kommer att ha fortsatta problem med diabetes och övervikt i världen är Novo Nordisk en intressant aktie. Det är viktigt att vara medveten om att värderingen är hög och har varit så under lång tid.

Se också:

Buffert.se tipsar om de bästa utländska aktierna för 2023.

Aktieskolan tipsar om 33 aktier i mars 2023 (spoiler Novo är ett av tipsen).

Hernhag tipsar om Novo som en av de stabilaste utdelningsaktierna.

Stabil Ökonomi tipsar om hur man köper aktier i Novo.

Även Frinans tispar om Novo Nordisk.

Unge Investorer skriver om Novo Nordisk utdelning 2023 och har en bra översikt över analytikernas kursmål för Novo Nordisk.

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.

Se också En alternativ utdelningsportfölj för 2023.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *