Bayer kommer snart ha en ny VD – dags att investera?

Detta inlägg är en sammanfattning av denna artikel på Yahoo Finance. Bayer, ett tyskt företag som funnits i nästan 160 år, står inför flera utmaningar som dess tillträdande VD, Bill Anderson, måste ta itu med. Dessa inkluderar tusentals rättsprocesser som hävdar att företagets ogräsmedel orsakar cancer, en undermålig utvecklingspipelinje för läkemedel och missnöjda investerare som söker stora förändringar. Företagets sjunkande aktier har belastats av bristande förtroende för dess ledarskap, och vissa investerare kräver att dess hälso- och jordbruksverksamheter ska separeras.

Anderson, som haft ledande poster länge på Roche, har utsetts till toppjobbet efter månader av aktieägartryck för att avsätta den stridbara VD:n Werner Baumann. Andersons viktigaste uppgift kommer att vara att återvinna investerarnas förtroende, enligt Markus Manns, en portföljförvaltare på Tysklands Union Investment. Anderson kommer också att behöva ompröva företagets struktur och stärka utvecklingspipelinen för läkemedel.

Bayers aktier har fallit cirka 40% sedan det köpte Monsanto 2018 för cirka 63 miljarder dollar, vilket har bidragit till oro över rättsprocesser gällande ogräsmedlet Roundup. Aktivistinvesterare, inklusive Bluebell, har krävt försäljning eller avknoppning av enheten för konsumenthälsa, som tillverkar smärtstillande Aspirin och allergimedicin Clarityn, för att ta bort åtminstone något av konglomeratrabatten.

Investeringsbankirer säger att en separat notering eller till och med omlokaliseringen av Crop Science-divisionen till USA, med en omsättning på 20 miljarder euro 2021, kan ge enhetens aktier ytterligare en boost. Men politiska källor och branschexperter säger att flytten av Crop Science-divisionen utomlands skulle skapa farhågor om arbetsnedskärningar hemma. Ett fristående läkemedelsföretag, med en omsättning på 18,3 miljarder euro 2021, kan också bli ett föremål för uppköp. Arbetsrepresentanter i Bayers tillsynsråd, som har ett inflytande över strategiska beslut tack vare Tysklands samverkanslagar, har uttalat sig mot en uppdelning, men politisk intervention skulle troligen begränsas till ansträngningar för att rädda jobb snarare än att stå i vägen för en affär för ett av Tysklands äldsta företag.

Anderson, en framstående ledare inom läkemedelsindustrin (särskilt inom onkologi och oftalmologi), kan generera optimism från investerare som söker en förbättring av Pharma-verksamheten. Credit Suisse-analytiker har sagt att hans utnämning kan vara en positiv utveckling för Bayer.

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Gör din egen hemläxa.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *