Är RobecoSAM Sustainable Water ett bra investeringsalternativ för 2023?

RobecoSAM Sustainable Water är en fond som investerar i företag som är verksamma inom vattenhantering, behandling och distribution. Intressant att notera är att de två största innehaven för närvarande är Thermo Fischer och Danaher. Detta är alltså två företag som är aktiva inom framtidens DNA teknik och Syntetisk Biologi. Denna fond ger alltså en exponering även mot detta område. Nedan följer några skäl till varför man kan överväga att investera i fonden:

 1. Stark efterfrågan på vatten: Vatten är en av de mest grundläggande resurserna för mänsklig överlevnad, och det finns en ökande oro för att tillgången på rent vatten kan bli begränsad i framtiden. Som ett resultat av detta finns det en ökande efterfrågan på lösningar för vattenhantering och -behandling, vilket kan skapa tillväxtmöjligheter för företag som är verksamma inom detta område.
 2. Potentiell tillväxt i utvecklingsländer: Många utvecklingsländer har en bristande vatteninfrastruktur och behöver investera i vattenhantering och -behandling. Detta kan skapa möjligheter för företag som är verksamma inom detta område att expandera och dra nytta av den ökande efterfrågan på vattenrelaterade lösningar.
 3. Starkt team av förvaltare: RobecoSAM är en etablerad förvaltare inom hållbara investeringar, och fonden förvaltas av ett team av erfarna förvaltare som är specialiserade på vattenrelaterade investeringar. Detta kan ge investerare förtroende för fondens strategi och potential att uppnå god avkastning.
 4. Hållbarhetsfokus: Fonden fokuserar på företag som arbetar med hållbara vattenlösningar och har höga miljö- och sociala standarder. Denna hållbarhetsinriktning kan attrahera investerare som är intresserade av att investera i företag som har en positiv inverkan på miljön och samhället.

Nedan följer en kort beskrivning på de 10 största innehaven i fonden.

 1. Thermo Fisher Scientific Inc (5,31%): Thermo Fisher Scientific är ett amerikanskt multinationellt företag som tillhandahåller en mängd olika produkter och tjänster inom life sciences, inklusive laboratorieutrustning, kemikalier och reagenser, diagnostiska test och bioprocesslösningar. Företaget har också en betydande verksamhet inom analys- och mätteknik. Se separat inlägg om Thermo Fischer.
 2. Danaher Corp (5,24%): Danaher är ett amerikanskt konglomerat som har verksamhet inom en mängd olika branscher, inklusive livsvetenskaper, diagnostik och miljö- och tillverkningslösningar. Inom life sciences tillverkar Danaher produkter och tjänster inom områden som molekylärbiologi, kromatografi och masspektrometri. Se separat inlägg om Danaher.
 3. Avantor Inc (4,31%): Avantor är ett globalt företag som tillhandahåller en mängd olika produkter och tjänster inom life sciences och avancerade teknologier, inklusive laboratorieutrustning, kemikalier och reagenser, bioprocesslösningar och renrumstjänster.
 4. Pentair PLC (3,78%): Pentair är ett multinationellt företag som tillhandahåller tekniska produkter och tjänster inom vattenhantering, filtrering och processhantering. Företaget har en betydande verksamhet inom pool- och spa-utrustning samt industriell filtrering.
 5. Geberit AG (3,38%): Geberit är en schweizisk tillverkare av sanitetsprodukter, inklusive VVS- och avloppssystem, duschar, toaletter och badrumstillbehör.
 6. Agilent Technologies Inc (3,19%): Agilent är ett amerikanskt företag som tillverkar och säljer laboratorieinstrument, mjukvara och tjänster inom områdena kemisk analys, livsvetenskaper, diagnostik och tillämpad marknad.
 7. Veolia Environnement SA (3,07%): Veolia Environnement är ett franskt multinationellt företag som tillhandahåller lösningar inom resurshantering och miljöservice, inklusive vatten- och avloppshantering, avfallshantering och energihantering.
 8. A O Smith Corp (2,90%): A O Smith är en amerikansk tillverkare av varmvattenberedare och vattenteknikprodukter för både kommersiella och hushållsbruk.
 9. Ferguson PLC (2,81%): Ferguson är ett brittiskt företag som tillhandahåller rörmokar- och VVS-utrustning, byggmaterial och andra relaterade produkter och tjänster till företag och konsumenter.
 10. Advanced Drainage Systems Inc (2,65%): Advanced Drainage Systems är ett amerikanskt företag som tillverkar och säljer avancerade dräneringssystem för användning i jordbruk, byggind

Disclaimer: Informationen skall inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *